13 mai 2014

Cutii de viteze hidraulice (transmisii hidraulice)


Cutiile de viteze hidraulice ,spre deosebire de ambreiajele hidraulice ,transmit momentul motor cu o amplificare ,respectiv momentul arborelui condus este mai mare decat momentul arborelui conducator.
Dupa tipul energiei utilizate a lichidului de lucru,cutiile de viteze hidraulice se impart in:
-cutii de viteze hidrostatice,la care modificarea raportului de transmitere se obtine prin modificarea energiei potentiale a lichidului de lucru  aflat sub presiune
-cutii de viteze hidrodinamice,la care modificarea raportului de transmitere se obtine prin modificarea energiei cinetice a lichidului prin schimbarea vitezei lui de curgere.
Oricare ar fi tipul cutiei de viteze hidraulice el trebuie sa indeplineasca cerintele formulate pentru cutii de viteze cu variatie continua a raportului de transmitere.
Transmisiile hidrodinamice utilizate in constructia de automobile  drept cutii de viteze hidraulice sunt convertizoare care folosesc energia cinetica a lichidului la presiuni reduse si transforma momentul de torsiune al motorului ,in anumite limite.

transmisia hidraulica
transmisia hidraulica
Sursa foto : autolatest.ro

Convertizoarele se deosebesc  de ambreiajele hidraulice prin faptul ca in constructia lor pe langa rotorul pompei si cel al turbinei mai au inca un element fix ,denumit reactor sau difuzor,care permite sa se transforme momentul primit de motor,asa incat valoarea absoluta a momentului la arborele turbinei sa fie mai mare decat cea de la arborele pompei.
Mentionam faptul ca ,functia de transformare a momentului in convertizorul hidraulic o indeplineste reactorul.Convertizoarele hidraulice pot avea pana la trei trepte de transformare ,determinate de numarul rotoarelor de turbina care transmit simultan momentul la sistemul de rulare al automobilului.La functionarea convertizorului hidraulic o parte din puterea preluata de la motor se pierde la invingerea rezistentelor de frecare in lagare si la antrenarea angrenajelor anexe.Marimea acestor pierderi de putere depinde de schema convertizorului si de obicei are valori cuprinse intre 5-10% din puterea nominala.

transmisia hidraulica
transmisia hidraulica
Sursa foto : autolatest.ro


Articole asemanatoare

Cutii de viteze hidraulice (transmisii hidraulice)
4 / 5
Oleh

Aboneaza-te prin e-mail

Primeste ultimele articole prin e-mail.Introduceti adresa dumneavoastra.