25 aprilie 2016

Defecte in exploatare ale mecanismului de distributie


Cele mai frecvente defectiuni care pot provoca zgomote anormale ,functionarea neregulata a motorului pornirea greoaie sau chiar oprirea sunt :zgomot la comanda distributiei,batai ale culbutorilor sau a tachetilor,functionarea neregulata cu zgomot datorita uzurii camelor de la arborele cu came ,functionarea neregulata cu rateuri ,griparea sau blocarea supapei ,arderea sau deformarea talerului supapei ,ruperea supapei ,deformarea sau ruperea arcului supapei.

arcuri supape
arcuri supape

Zgomotele la comanda distributiei sunt datorate uzurii danturii rotilor dintate sau a lantului de distributie.Depistarea se face cu ajutorul stetoscopului (dispozitiv auditiv) in zona anterioara a motorului.

Pinioanele uzate se inlocuiesc ,iar in cazul cand au dintii rupti se inlocuieste intreg angrenajul distributiei ;la inlocuirea numai a pinionului defect zgomotul se mentine.
Uzarea lantului de distributie duce la alungirea lui si poate sari peste unul sau doi dinti de pe pinioane (deci modifica fazele de distributie,provocand mersul neregulat al motorului ,sau poate sari de pe rotile dintate si motorul se opreste).Remedierea consta in inlocuirea lantului si pinioanelor distributiei.
Curelele dintate se inlocuiesc la 40.000-50.000 km. In caz contrar se pot rupe provocand avarii ale motorului (spargerea pistoanelor ,chiulasei si chiar ruperea bielelor si arborelui cotit).

curea de distributie rupta
curea de distributie rupta
Sursa : autolatest.ro

Bataile culbutorilor sau tachetilor au o intensitate redusa ,ritmica ,dar de frecventa inalta (ascutita) si sunt provocate de jocuri termice prea mari; motorul functioneaza neregulat ,cand jocurile sunt reglate inegal ,sau la uzarea suprafetelor frontale ale culbutorilor si supapelor.Depistarea se face cu stetoscopul in partea superioara a motorului sau prin simpla ascultare.Remedierea consta in reglarea jocului dintre culbutori si supape.Cand sunt uzuri ale unora dintre suprafetele de contact ,acestea se rectifica cu piatra abraziva sau masini de rectificat ,mentinand profilul initial (mai ales al capului culbutorului).
Tachetii uzati si alezajele lor marite provoaca jocuri anormale si ,deci,batai.Cuzele pot fi : ungerea necorespunzatoare ,imobilizarea tachetilor care nu se mai rotesc.Depistarea zgomotelor se poate face in zona de mijloc a motorului prin ascultare cu stetoscopul.
Se remediaza prin inlocuirea tachetilor defecti,alezandu-se locasurile (eventual bucsandu-le ),iar cele amovibile se inlocuiesc.Tachetii hidraulici gripati provoaca functionarea neregulata a motorului .Se demonteaza si se deblocheaza cu solventi.
Functionarea neregulata, uneori cu zgomot a motorului este, indeosebi ,urmarea uzurii inegale a camelor de la arborele cu came .Chiar daca reglajele sunt corecte ,motorul functioneaza neregulat datorita uzurii camelor.Acestea pot fi controlate numai prin demontarea culbutorilor si asezarea unui ceas comparator cu palpatorul pe fiecare tija impingatoare ,masurand cursa la fiecare in parte in timp ce se roteste arborele cotit cu manivela.Cand diferentele dintre citirile maxime ce corespund varfurilor camelor de acelasi fel (admisie sau evacuare) sunt mai mari de 0,8-1mm,uzura lor este accentuata si se impune inlocuirea arborelui cu came sau rectificarea lui.
Functionarea neregulata cu rateuri in carburator sau colectorul de evacuare are loc cand jocul termic dintre supape a fost reglat la o valoare prea mica ;supapele nu se inchid si apar scapari de gaze si flacari cu rateuri in carburator  (pentru supapele de admisie)sau la esapament (pentru cele de evacuare).Ca urmare ,talerele supapelor se ard ,iar scaunele de supape se pot fisura.
Cand la relanti ,motorul functioneaza neregulat ,supapele nu etanseaza chiar daca jocul termic a fost reglat.Remedierea consta ,in primul caz ,in reglarea jocului dintre culbutorsi supapa ,iar daca urmarile sunt mai grave (supapele arse sau scaunele fisurate ) se inlocuiesc ,rodandu-le pentru etansare (inchiderea perfecta).Daca neetansarea supapelor este cauza functionarii neregulata a motorului ,atunci se demonteaza ansamblul chiulasei si se face rodarea lor cu pasta ,pana se reface etanseitatea.
Griparea sau blocarea supapei provoaca functionarea neregulata a motorului si chiar oprirea lui la turatii reduse ,scaderea puterii,rateuri in colectorul de admisie sau evacuare (dupa felul supapei gripate).Depistarea anomaliei se face prin demontarea bujiilor sau injectoarelor (diesel)si se roteste arborele cotit cu demarorul ;dupa suieratul ce se aude in colectorul de admisie sau evacuare se determina felul supapei blocate.Defectiunea poate fi determinata si cu ajutorul compresometrului sau a semnalizatorului acustic.
Cauzele gripari sunt : joc prea mic intre supapa si ghidul ei ,joc termic necorespunzator ,depuneri de calamina pe tija supapei si pe ghidaj (ca urmare a uleiului necorespunzator sau pierderi de compresie).
Remedierea consta in refacerea jocurilor normale la supape pe parcursul drumului sau in atelier.
Arderea sau deformarea talerului supapei este cauzata de jocul termic prea mic al supapei ,jocul prea mare in ghidul ei ,ceea ce face ca suprapunerea pe scaun sa nu mai fie corespunzatoare si talerul supapei sa se deformeze si chiar sa se arda.Remedierea consta in refacerea jocurilor normale ,iar ghidurile supapelor uzate se inlocuiesc.
Ruperea supapei este un defect deosebit de grav pentru ca pot produce avarii prin spargerea chiulasei ,blocului motor si chiar incovoierea bielei si a arborelui cotit.Este o defectiune mai rar intalnita si poate fi provocata de arderea supapei ,cand motorul functioneaza timp indelungat cu jocul termic prea mic ,sau de oboseala materialului ,de coroziune sau prelucrarea necorespunzatoare.
Remedierea se face inca din faza cand se impun verificarea si reglarea jocului termic ,care,daca nu a fost refacut la timp,duce la arderea supapei.Defectiunea se depisteaza prin zgomote si rateuri puternice si se executa in atelier.Daca sa ajuns la ruperea ei ,motorul trebuie oprit imediat pentru ca poate provoca avarii si remedierea devine laborioasa si costisitoare.
Deformarea si ruperea arcului supapei se produce,in general,din cauza materialului sau a tratamentului termic necorespunzator ,dar si datorita functionarii prea indelungate ,ceea ce-i micsoreaza elasticitatea ,iar motorul manifesta intreruperi ;arcul se mai poate rupe si din cauza loviri la montaj sau a coroziunii.Ruperea arcului poate duce la caderea supapei in cilindru si spargerea pistonului.
Inlaturarea defectiunii se face prin introducerea unei saibe intre cele doua bucati de arc rupt.Apoi se inlocuieste arcul in atelier ,fara demontarea chiulasei ,mentinand supapa pe loc cu dispozitivul special cu cioc ,introdus in locul bujiei.Cand supapa are doua arcuri ,chiar daca se rupe unul dintre ele ,celalalt mentine supapa ,dar se impune inlocuirea ulterioara a celui defect.

Articole asemanatoare

Defecte in exploatare ale mecanismului de distributie
4 / 5
Oleh

Aboneaza-te prin e-mail

Primeste ultimele articole prin e-mail.Introduceti adresa dumneavoastra.