23 aprilie 2014

Parghii si mansoane de decuplare


Parghiile de decuplare pot fi forjate liber sau matritate.Numarul lor este de minim 3 si depinde de dimensiunile ambreiajului.Pentru reducerea pierderilor prin frecare la decuplarea ambreiajelor ,parghiile se fixeaza in articulatii cu reazeme cu rulmenti sau arcuri.
Parghiile de decuplare rigide se executa din otel carbon ,se calesc in ulei si se ceanureaza la o adancime de 0,2mm pe suprafata de lucru.Pargiile de decuplare elastice se executa din otel cu continut redus de carbon si se calesc in ulei ,la o duritate HRC=43...45.
In scopul functionarii normale a ambreiajului este necesar ca suprafetele de contact ale capetelor interioare cu mansoanele de decuplare sa se afle in acelasi plan .Pentru aceasta ,toate solutiile constructive sunt prevazute cu suruburi de reglare.
Mansoanele de decuplare pot fi construite in asa fel in cat sa se deplaseze direct pe arborele ambreiajului sau sa se deplaseze pe o bucsa fixata pe carcasa ambreiajului.Cele care se monteaza direct pe arbore prezinta dezavantajul ca sunt supuse unei uzuri intense tot timpul functionarii motorului,chiar atunci cand ambreiajul este cuplat ,deoarece arborele acestuia se roteste.Daca mansonul de decuplare este montat pe bucsa ,uzura este mult mai mica ,dat fiind faptul ca frecarea intre suprafetele de contact are loc in directie axiala numai in timpul cuplarii si decuplarii ambreiajului.
Mansoanele de decuplare sunt prevazute cu rulmenti de presiune ,rulmenti radiali de presiune, sau cu inele de grafit.La unele autoturisme se utilizeaza solutia constructiva cu inel de grafit,intre inel si parhiile de decuplare se afla o saiba metalica in scopul protejarii suprafetei inelului de grafit.Aceasta solutie prezinta avantajul ca este simpla si nu are nevoie de ungere.
La constructiile moderne ,rulmentii de presiune,de asemenea,nu au nevoie de ungere,deoarece sunt inchisi intr-o carcasa metalica,in interiorul careia se introduce lubrifiantul la montare.

parghii si mansoane de decuplare
parghii si mansoane de decuplare
Sursa foto : scritub.com

Articole asemanatoare

Parghii si mansoane de decuplare
4 / 5
Oleh

Aboneaza-te prin e-mail

Primeste ultimele articole prin e-mail.Introduceti adresa dumneavoastra.