27 aprilie 2014

Ambreiajul hidraulic


Ambreiajele hidraulice sunt construite prin asocierea unei pompe hidraulice cu o turbina intr-un singur agregat ,folosind ca agent de lucru un lichid.
Ele ofera o serie de avantaje fata de celelalte constructii si anume:
-asigura pornirea si accelerarea lina a automobilului
-mareste capacitatea de trecere a automobilului datorita imbunatatiri aderentei prin lipsa socurilor la rotile motoare
-asigura reducerea incarcaturilor dinamice si a oscilatiilor de torsiune,care se transmit de la motor la transmisie si invers,ceea ce contribuie la ridicarea durabilitatii pieselor si subansamblelor.
Prin dezavantajele acestor constructii se enumera:
-cresterea consumului de combustibil datorita alunecari permanente dintre partea condusa si cea conductoare
-constructia complicata si pretul de cost ridicat precum si utilizarea unui lichid de lucru cu proprietati speciale (ulei cu vascozitate mica si temperatura de congelare redusa).
Ambreiajul hidraulic este format dintr-o pompa centrifuga montata pe arborele motor si o turbina montata pe arborele condus al ambreiajului.In interiorul ambreiajului se formeaza o cavitate sub forma unui tor.Atat pompa cat si turbina au la partea interioara palete radiale plane.Intregul ansamblu este inchis intr-o carcasa etansa umpluta partial cu ulei mineral pentru transmisii hidraulice.
Aceasta constructie este relativ simpla ,compacta dar,deoarece la turatii reduse ale motorului valoarea momentului transmis este mare ,schimbarea treptelor de viteza se face greoi.Din acest motiv ,in constructia de automobile cu cuti de viteze in trepte ,ambreiajul hidraulic se utilizeaza impreuna cu un ambreiajul mecanic,care desface legatura cu motorul la schimbarea treptelor.Ambreiajul hidraulic serveste la pornirea lina din loc a automobilului ,iar cel mecanic la schimbarea treptelor de viteza din cutia de viteze.

ambreiajul hidraulic
ambreiajul hidraulic



Articole asemanatoare

Ambreiajul hidraulic
4 / 5
Oleh

Aboneaza-te prin e-mail

Primeste ultimele articole prin e-mail.Introduceti adresa dumneavoastra.