28 martie 2014

Istoria automobilului


Istoria autombilului  începe în 1769, o dată cu crearea automobilului cu motor cu abur si care putea transporta persoane la bord. În 1806, apar vehiculele dotate cu motoare cu ardere internă care functionau cu combustibil lichid. În jurul anului 1900, apar si vehiculele cu motor electric.
 Automobilul se impune cu rapiditate în tările dezvoltate ca principal mijloc de transport. Industria constructoare de automobile ia un avânt puternic mai ales după cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă la începutul secolului XX existau câteva sute de mii, la începutul perioadei postbelice existau pe plan mondial peste 500.000 de automobile, ca în 2007 productia mondială anuală să depăsească 70 de milioane de unităti. Germanul Nikolaus Otto realizează motorul pe benzina in patru timpi, iar cel similar, pe motorină este creatia lui Rudolf Diesel. Un alt german, Christian Friedrich Schönbein creează, în 1838, motorul care functionează cu pila de combustie cu hidrogen. Automobilul electric îsi datorează aparitia maghiarului Ányos Jedlik (unul din inventatorii motorului electric) si francezului Gaston Planté (care a inventat bateria cu acid si cu plumb).

vehicul cu motor cu abur
vehicul cu motor cu abur
Sursa foto : wikipedia.org


   Prima productie in serie

  Prima productie in serie de automobile a fost realizata in anul 1913 de Henry Ford cu modelul Ford T.
  Intentia lui Henry Ford a fost clar aceea de a produce cel mai mare numar de vehicule, de conceptie rezonabila, la cel mai mic pret cu putinta. In acele vremuri, a poseda o masina era un privilegiu. Obiectivul lui Henry Ford era acela de a pune “lumea pe roate”si de a produce un vehicul accesibil unui numar mare de oameni.

Ford T
Ford T
Sursa foto : lost-toronto.blogspot.com


   Viteza maxima

  Prima inregistrare a unui record oficial de viteza intr-o masina a fost inregistrat in Franta, pe 18 decembrie 1898. Gaston de Chasseloup-Laubat, intr-o masina Jeantaud Duc cu motor electric, a reusit un top speed de 63,15 km/h.

  Cea mai mare viteza la care a ajuns un automobil a fost aceea de 1149 km/h si a fost atinsa in octombrie 1997 de catre Andy Green cu modelul Thrust SSC.




Sursa : Youtube

Articole asemanatoare

Istoria automobilului
4 / 5
Oleh

Aboneaza-te prin e-mail

Primeste ultimele articole prin e-mail.Introduceti adresa dumneavoastra.