10 martie 2014

Boltul


Boltul sau axul pistonului este organul care stabileste legatura cinematica dintre piston si biela,axul pistonului face posibila miscarea relativa dintre cele doua organe ale ale mecanismului motor si transmite forta  de presiune de la piston la biela.
In timpul functionarii,boltul executa o miscare alternativa de translatie in directia axei cilindrului.Totodata ,ca urmare a actiunii fortelor de frecare,boltul executa si o miscare de rotatie partiala sau totala, exceptand cazul cand este fixat in umeri pistonului.
Datorita fortei de presiune  a gazelor de inertie, boltul este supus unor solicitari mecanice.In anumite perioade(arderea violenta,shimbarea sensului fortelor),boltul este supus unor solicitari prin soc.
Datorita dificultatilor de ungere ,care determina un ritm termic ridicat (80-100 grade celsius)boltul este supus uzuri intense.
In scopul asigurari unor conditii normale de functionare ,fata de constructia boltului se impun anumite cerinte ,si anume:
-masa mica,deoarece participa la forte de inertie
-rezistenta inalta la incovoiere si la soc
-rezistenta ridicata la uzura pentru suprafata de lucru
-rezistenta la oboseala 
-formare minima.
Suprafata exterioara a boltului trebuie sa aiba o duritate cat mai mare pentru a rezista la uzura,iar miezul trebuie sa fie tenace si rezistent.
Forma boltului este cilindrica tubulara(cu diametrul interior constant sau variabil)iar materialul utilizat este otelul aliat sau otelul carbon de calitate.Pentru a mari rezistenta la uzura ,bolturile se cementeaza, apoi se calesc pana la o adancime de 1,0-1,5 mm, cu ajutorul curentilor de inalta frecventa(la otelurile de cementare)sau se calesc superficial(la otelurile de imbunatatire).
Ungerea boltului in umeri pistonului se realizeaza cu ulei care vine prin canale de la segmentul de ungere sau prin gauri practice in umerii pistonului,in care uleiul ajunge prin stropire.Ungerea boltului pe portiunea montata in biela se face prin stropire de la un orificiu de pe piciorul bielei,fie prin presiune printr-un canal din corpul bielei.

boltul
boltul
Sursa foto : bashanmotor.ro


Articole asemanatoare

Boltul
4 / 5
Oleh

Aboneaza-te prin e-mail

Primeste ultimele articole prin e-mail.Introduceti adresa dumneavoastra.