14 martie 2014

Constructia sistemului de distributie


 Organele sistemului de distributie se impart din punct de vedere functional in doua grupe:
-grupa organelor de actionare a supapei,cuprinzand: -arborele cu came  ,tachetul,tija si culbutorul
-grupa supapei,cuprinzand:-supapa ,ghidul supapei,arcurile si piesele de fixare

Arborele cu came sau arborele de distributie este organul care primeste miscare de la arborele cotit si o transmite,prin intermediul tijelor impingatoare si al culbutorilor,supapelor.El se monteaza in blocul motor sau in chiulasa ,paralel cu arborele cotit.
Arborele cu came este format dintr-un arbore cilindric pe care sunt practicate camele de admisie si de evacuare, fusurile,pinionul de comanda al pompei de ulei si excentricul de comanda al pompei de combustibil.

arborele cu came
arborele cu came



Profilul camelor se stabileste avandu-se in vedere ridicarea si coborare uniforma,fara socuri a supapei mentinerea ei in pozitie deschisa un timp suficient  pentru admisie sau evacuare ,realizarea unui unghi de ridicare cat mai mare posibil  si reducere la maximum a efortului lateral pe tachet.Camele sunt decalate intre ele cu un unghi ce depinde de numarul cilindrilor  si de ordinea de functionare a acestora.Camele de acelasi nume (adimisie si evacuare) sunt decalate cu 90 grade pentru motoarele cu 4 cilindri,cu 60 grade pentru motoarele cu 6 cilindri,si cu 45 grade pentru motoarele cu 8 cilindri.
Fusurile   arborelui cu came se rotesc in lagare de alunecare ,care sunt niste bucse captusite cu aliaje antifractiune ,montate in locasurile peretilor transversali ai carterului.
Numarul lagarelor este determinat de lungimea motorului si de eforturile pe care trebuie sa le suporte arborele cu came de la ansamblul pieselor pe care le pune in miscare.
Arborele cu came se executa prin turnare  sau forjare din fonta sau otel.Pentru marirea duritati ,suprafetele active ale camelor si fusurilor se trateaza termic ,inainte de operatiile de rectificare finale.

Tachetii sunt organe prin intermediul carora tijele impingatoare ale culbutorilor sau tijele supapelor urmaresc profilul camei ,primind astfel miscarea axiala.
Din punct de vedere constructiv ,tachetii pot fi :cu taler plan ,sferic si cu role.

tachetii
tachetii


Culbutorii sunt organele care primesc miscarea  de la tijele impingatoare  si o transmit supapelor.Culbutorii sunt montati pe un ax deasupra chiulasei si se sprijina  cu u  capat pe tija  impingatoare ,iar cu celalalt capat pe tija supapei.
Pentru a obtine deplasari mari ale supapei la deplasari mici ale tachetilor ,deci accelerati si uzuri reduse ,culbutoeul se executa cu brate inegale pe profilul camei.In bratele culbutorului  se prevad canale care vehiculeaza uleiul spre capete  pentru a asigura ungerea.
culbutorii
culbutorii


Supapele sunt organe ale sistemului de distributie  cu ajutorul carora se deschid si se inchid orificiile de intrare ale gazelor proaspete  si de iesire al gazelor arse.
Deschidera supapelor se face la comanda camelor ,iar inchiderea acestora se face prin actiunea arcurilor.
Tinand seama de conditiile de lucru ,fata de constructia supapei  se impun urmatoarele  cerinte: rezistenta mecanica  ridicata la temperaturi inalte de functionare si rigiditate superioara .
Supapa se compune din: -talerul supapei si tija sau coada supapei .
Tija supapei are rolul de ghidare a miscarii supapei ,culisand cu frecare usoara ,intr-un locas numit  ghidul supapei,realizand astfel miscarea axiala in locasul sau .
Talerul poate avea forma plana ,convexa sau concava .In general ,pentru supapele de evacuare se utilizeaza talerul convex,iar pentru supapele de admisie cu diametru mare ,talerul concav.
La motoarele puternic solicitate termic ,supapele de evacuare se pot supraincalzi.Pentru indepartarea acestui pericol ,supapele de evacuare sunt executate cu cavitati in tija si in taler ,care se umplu partial cu sodiu sau alte substante cu punct de topire scazut  pentru a transporta (in stare lichida)caldura de la talerul fierbinte la tija .

supapele
supapele


Ghidul supapei are rolul de a conduce supapa in miscarea sa alternativa  si totodata  de a usura racirea acesteia.Ghidul supapei are forma unei bucse si poate fi separat sau facand corp comun cu blocul cilindrilor .
In general ,se folosec ghiduri separate  pentru a putea fi inlocuite  cand se uzeaza.
Ghidurile se executa din fonta cenusie sau bronz.Se monteaza in corpul chulasei  sau in blocul cilindrilor prin presare sau fretare.

Scaunul supapei poate fi alezat direct in chiulasa  pentru chiulase din fonta,sau poate fi o piesa separata in forma de inel care se freteaza in cazul chiulaselor din aliaje de  aluminiu .
Scaunele se executa din fonta speciala refractara ,bronz de aluminiu ,otel refractar,rezistent la coroziune si duritate ridicata  la temperaturi ridicate.Daca pe suprafata conica se depune un strat de stelit  durabilitatea scaunului creste de 3-4 ori.

Arcurile supapelor au rolul de a mentine in orice moment supapele  apasate pe scaun ,cand acestea sunt inchise.De asemenea,au rolul de a mentine un contact permanent intre supape ,tacheti si came ,in timpul cat supapele sund deschise.
Arcurile elicoidale cilindrice cu pas constant sau variabil confectionate din sarma de otel aliat cu Cr,V,Ni,Mn se utilizeaza cel mai frecvent.Pentru a micsora dimensiunile  arcurilor uneori ,se monteaza cate doua arcuri pentru fiecare supapa.

arcurile elicoidale ale supapelor
arcurile elicoidale ale supapelor






Articole asemanatoare

Constructia sistemului de distributie
4 / 5
Oleh

Aboneaza-te prin e-mail

Primeste ultimele articole prin e-mail.Introduceti adresa dumneavoastra.