07 martie 2014

Elementele componente ale automobilului


Automobilul este un vehicul rutier,carosat si suspendat elastic pe cel putin trei roti,care se deplaseaza prin mijloace de propulsie proprii in diferite conditii de teren,destinat transportului direct sau prin tractare al unor incarcaturi ce pot fi bunuri,persoane,etc.
 Partile principale ale automobilului sunt: sasiul ,motorul si caroseria.                                                                                                                                                                                                                           


sasiu,motor,caroserie
sasiu,motor,caroserie
Sursa : docauto.ro


SASIUL este compus din grupul organelor de transmisie a momentului de la motor la rotile motoare (transmisia),sistemele de conducere,organele de sustinere si propulsie si instalatiile auxiliare.


     Transmisia are rolul de a transmite,modifica si distribui momentul motor la rotile motoare ale autoturismului.Partile componente ale transmisiei automobilelor sunt: ambreiajul,cutia de viteze,transmisia cardanica,transmisia principala,diferentialul,arbori planetari,transmisia finala.
Ambreiajul are rolul de a realiza cuplarea progresiva si decuplarea motorului de restul transmisiei,la pornire,precum si in timpul mersului,la schimbarea treptelor cutiei de viteza.
Cutia de viteze are rolul de a realiza modificarea fortei de tractiune,respectiv viteza,in raport cu valoarearezistentelor de inaintare,precum si de a permite mersul inapoi,fara a inversa sensul de rotatie al motorului si stationarea  indelungata cu motorul in functiune.
Transmisia cardanica serveste la transmiterea momentului motor de la cutia de viteze la transmisia principala,care au axele geometrice ale arborilo asezate sub un unghi variabil datorita oscilatiilor suspensiei.
Transmisia principala are rolul de a transmite momentul motor de la transmisia cardanica,situata in planul longitudinal al automobilului,la diferential si arbori planetari ,situati intr-un plan transversal.Transmisia principala mareste in acelasi timp momentul motor.
Diferentialul da posibilitatea rotilor motoare ale aceleiasi punti ,in viraje,sa parcurga drumuri de lungimi diferite.
Arbori planetari transmit momentul de la diferential la rotile motoare.
Transmisia finala serveste la marirea raportului total de transmitere (se intalneste la unele autobuze  si autocamioane de mare capacitate.
    Sistemele de conducere asigura deplasarea automobilului pe traseul dorit,in conditii de siguranta;se compun din :mecanismul de directie si sistemul de franare.
    Organele de sustinere si propulsie cuprind :cadrul ,carterele puntilor,rotile,suspensia.
     Instalatiile auxiliare servesc la asigurarea confortului, sigurantei circulatiei si a controlul exploatarii.Instalatiile auxiliare ale automobilelor cuprind:instalatia de iluminare,instalatia de semnalizare,instalatia de incalzire si aerisire,setergatoarele de parbriz si lista poate continua.

MOTORUL constituie instalatia energetica proprie, care transforma energia chimica a combustibilului folosit in energia mecanica ce se transmite la rotile motoare ale automobilului, asiguranduse astfel deplasarea acestuia.
Motorul este alcatuit din mecanismul motor si sistemele si instalatiile auxiliare.
     Mecanismul motor este format din:
 -organe fixe:-blocul cilindrilor,chiulasa si carterul
 -organe mobile-pistonul,segmentii,boltul,biela,arborele cotit,volantul.
     Sistemele si instalatiile auxiliare ale motorului sunt:
 -instalatia de alimentare
 -instalatia de aprindere
 -instalatia de ungere
 -instalatia de racire
 -mecanismul de distributie
 -sistemul de pornire                                                                                  
 -aparatura pentru controlul functionarii.

CAROSERIA serveste ca organ purtator pentru pasagerii sau marfurile care se transporta.La multe autoturisme si la unele autobuze moderne,caroseria preia si rolul cadrului (caroserii autoportante).

Articole asemanatoare

Elementele componente ale automobilului
4 / 5
Oleh

Aboneaza-te prin e-mail

Primeste ultimele articole prin e-mail.Introduceti adresa dumneavoastra.